Gå til indhold
Teknologi i hænderne på fagligheden

Teknologi i hænderne på fagligheden

Digitalisering og AI i praksis: erfaringer, dilemmaer og nye veje i velfærdsarbejdet

Praktisk information

Dato

Torsdag d. 11. september 2025
Kl. 10.00 - 16.00

Sted

Campus Carlsberg
Humletorvet 3
Astrid Lindgren Auditoriet (K1)
1799 København V
Vis adresse i Google Maps

Pris

Deltagelse er gratis og inkluderer forplejning i løbet af dagen.

Tilmeld

Om konferencen

Hvordan arbejder fagprofessionelle med teknologi i praksis – og hvad betyder det for deres faglighed og relationen til borgerne? På denne konference dykker vi ned i konkrete erfaringer fra bl.a. sundheds- og plejesektoren, dagtilbud og skole, socialt arbejde, jobcentre og administrativt arbejde.

Vi ser på, hvordan teknologi både kan være en støtte og en udfordring i det daglige arbejde.

Gennem oplæg og workshops får du indblik i, hvordan digitalisering og kunstig intelligens påvirker dømmekraft, samarbejde og ledelse – og hvordan vi kan udvikle praksis, der sætter mennesket i centrum.

Konferencen er støttet af Carelinkfonden.

Hvem deltager

Kommunale praktikere og ledere, beslutningstagere, undervisere, studerende og forskere.

Valg af oplæg og workshops

Konferencen byder på tre programblokke om eftermiddagen med oplæg og workshops. Ved hver blok vælger du frit, hvad du vil deltage i – der er ingen forhåndstilmelding til de enkelte aktiviteter.

Du kan nå at deltage i tre ud af i alt tolv forskellige oplæg og workshops, som alle byder på unikke perspektiver.

Hver blok varer maksimalt 30 minutter, og du vælger på dagen, hvad der interesserer dig mest.

Program

10.00

Ankomst og kaffe

10.15

Velkomst

v/ Tove Enggrob, Videreuddannelsesleder ved KP Forvaltning, organisation og skat, og Forskningsansvarlig på Videreuddannelsen på KP

10.30

Keynote: Velfærd mellem menneske og maskine: Faglighed, ansvar og relationer på spil

v/Helene Friis Ratner, ph.d., lektor

Helene Friis Ratner er lektor v. DPU – Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet, med-forskningsleder på ADD – Algoritmer, data og Demokrati-projektet og Chief Scientist i CAISA – Center for Ai i Samfundet.

Digitalisering og kunstig intelligens forandrer velfærdsprofessionernes møde med borgeren. Denne keynote stiller skarpt på, hvordan forskellige teknologier både kan udfordre og understøtte faglighed, ansvar og relationer – og hvad det kræver af professionelle at arbejde refleksivt med nye teknologier.

Hvordan bevarer vi dømmekraft, etik og nærvær, når kerneelementer af velfærdsarbejdet outsources til ny teknologi? Og hvordan kan vi udvikle en kollektivt lærende tilgang til teknologier, vi endnu ikke kender konsekvenserne af?

Gennem disse centrale spørgsmål inviterer keynoten til at undersøge, hvordan vi sammen kan udvikle en teknologiforståelse, der styrker – frem for udvander – velfærdens kerneværdier.

Helene Friis Ratner

11.30

Frokost

12.30

Blok 1 - Oplæg

  • Oplæg A: Digitalt medierede velfærdsmøder – Visuelle og non-verbale signaler i velfærdsarbejdet med forsker Alexandrina Schmidt og forsker Malene Lue Kessing, begge fra VIVE
  • Oplæg B: Med teknologien som redskab fremfor kollega – teknologiens møde med pædagogisk praksis med lektor Jacob Bech Sillesen, Pædagoguddannelsen Københavns Professionshøjskole
  • Oplæg C: Digitalt understøttet træning – om humor og tårer og andet af det, der ikke tælles med rehabiliterings ergoterapeut Kamilla Groth Haals, hjemmeplejen distrikt Svanedammen Øst, Nyborg Kommune og docent Anne Marie Dahler, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
  • Oplæg D: Fornemmelser for aldring – aldringssimulation, kropsliggjorte erfaringer og perspektivskifte i arbejdet med ældre med docent Kristina Grünenberg, lektor Hanne Selberg, og adjunkt Vibeke Grothen, alle tre Københavns Professionshøjskole

Læs mere om oplæggene her

13.05

Blok 2 - Oplæg

  • Oplæg A: Med robotten i skole – nye veje til deltagelse med lektor, Ph.D. Vivi Friis Søgaard og lektor Naja Benigna, begge fra VIA
  • Oplæg B: Digitale forpligtelser: In- og eksklusionsprocesser i den digitaliserede velfærdsstat med lektor, Ph.D. Marie Meilvang, UCL
  • Oplæg C: Overgangen til Digitalt Jobcenter – muligheder og udfordringer for unge ledige og deres sagsbehandlere med lektor Lene Nedergaard, lektor Hamiyet Kaya og lektor Pernille Johansen, alle tre fra Københavns Professionshøjskole
  • Oplæg D: Overvågningsomsorg – teknologiske omsorgsarrangementer i sydkoreansk ældrepleje med docent Kristina Grünenberg og docent med særlig fokus på fremtidens ældrepleje Line Hillersdal, begge fra Københavns Professionshøjskole

Læs mere om oplæggene her

13.40

Blok 3 - Oplæg

  • Oplæg A: Teknosofikum for teknologiforståelse – med sygeplejerskeuddannelsen som case med lektor Astrid Bay og lektor Ulla Gars, begge fra Sygeplejerskeuddannelsen Københavns Professionshøjskole
  • Oplæg B: Telemonitorering – potentiale eller begrænsning? Med Ph.D. studerende Gitte Andsager Smorawski, UC SYD
  • Oplæg C: Min kollega er en telefonrobot med udviklingskonsulent Anna de Boer, Egedal Kommune
  • Oplæg D: Sprogmodeller i administrationsfagligt arbejde med lektor, Ph.D. Jonathan Hermansen og lektor, Ph.D. Rasmus Bergmann, begge fra Københavns Professionshøjskole

Læs mere om oplæggene her

15.15

Paneldebat – Perspektiver på teknologiens rolle i velfærdens fremtid

Navne i paneldebatten kommer snart

15.50

Tak for i dag!

Blok 1-3

Oplæg A: Digitalt medierede velfærdsmøder – Visuelle og non-verbale signaler i velfærdsarbejdet

/Alexandrina Schmidt og Malene Lue Kessing, begge forskere fra VIVE

Oplægget sætter fokus på visuelle og non-verbale signaler i velfærdsarbejdet, og hvad der sker når disse interaktionssignaler bliver medieret af et digitalt/teknologisk medium.

Digital kontakt er en praksis som i stigende grad inkluderes i velfærdsarbejdet og ændrer velfærdsmødet. Ved brug af to forskningsprojekter vil vi give et empirisk indblik i, hvad der sker når velfærdsmøder bliver medieret af digitale teknologier.

De to empiriske eksempler viser 1) hvordan velfærdsmøder via telefon udfordrer og støtter det sociale arbejde med udsatte borgere i jobcenteret og 2) hvordan den digitale kontakt i professionelt faciliterede online støttegrupper for unge pårørende skaber både muligheder og udfordringer.

Med disse eksempler vil vi sætte fokus på og prikke til nysgerrigheden om hvilken rolle visuelle og non-verbale signaler spiller i velfærdsarbejdet med sårbare borgere, samt hvad der sker når disse mangler.

Alexandrina Schmidt
Alexandrina Schmidt
Malene Lue Kessing
Malene Lue Kessing

Oplæg B: Med teknologien som redskab fremfor kollega – teknologiens møde med pædagogisk praksis

/Jacob Bech Sillesen, lektor, Pædagoguddannelsen Københavns Professionshøjskole

”(…) vi har én freaking iPad. Vi er ligesom vand, vi finder en vej. Så løser vi det (..)” – interview med pædagog i børnehave.

I denne workshop skal vi beskæftige os med, hvordan teknologi passer ind i (og tilpasses) en pædagogisk praksis hvor mennesker, rutiner og systemer skal fungere sammen. Vi skal diskutere hvad det betyder, når teknologien ikke altid opleves som en faglig kollega, men snarere et redskab, som må tilpasses en praksis.

Workshoppen indledes med et par overvejelser i forbindelse med empiridannelsen til et forskningsprojekt, hvorefter deltagerne inviteres med ind i refleksionerne.

Jacob Bech Sillesen
Jacob Bech Sillesen

Oplæg C: Digitalt understøttet træning – om humor og tårer og andet af det, der ikke tælles

/Kamilla Groth Haals, rehabiliterings ergoterapeut fra hjemmeplejen distrikt Svanedammen Øst, Nyborg Kommune og Anne Marie Dahler, docent fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

Erfaringer fra kommunerne med digitalt understøttet træning rapporteres ofte i form af reduktion af plejebehov hos borgere. Der sker imidlertid så meget andet, når digitalt understøttet træning bliver en medspiller i det faglige arbejde i hjemmeplejen.

På baggrund af praksiserfaringer og feltarbejde fra Nyborg Kommune sætter vi fokus på hvordan relationer, faglighed og samarbejde forandres, når teknologien arbejder med.

Kamilla Groth
Kamilla Groth
Anne Marie Dahler
Anne Marie Dahler

Oplæg D: Fornemmelser for aldring – aldringssimulation, kropsliggjorte erfaringer og perspektivskifte i arbejdet med ældre

/Kristina Grünenberg, docent, Hanne Selberg, lektor og Vibeke Grothen, adjunkt. Alle fra Københavns Professionshøjskole

Med udgangspunkt i oplevelsen af ”at være en ældre krop” udfolder oplægget de potentialer, som kropslig læring via aldringssimulation kan have for ældrepleje og tværprofessionelt samarbejde blandt sundhedsprofessionelle.

Kristina Grünenberg
Kristina Grünenberg
Hanne Selberg
Hanne Selberg
Vibeke Grothen
Vibeke Grothen

Oplæg A: Med robotten i skole – nye veje til deltagelse

/Vivi Friis Søgaard, lektor, Ph.D og Naja Benigna, lektor. Begge fra VIA.

Oplægget tager afsæt i STREAM (Social Technology for Remote Educational Access and Motivation) projektet, som undersøger brugen af telepresence-robotter til børn med længerevarende skolefravær.

Med fokus på bl.a. didaktik, trivsel og fagligt udbytte præsenteres praksisnære indsigter og dilemmaer i mødet mellem teknologi, skoleliv og professionelles arbejde.

Vivi Friis Søgaard og Naja Benigna
Vivi Friis Søgaard og Naja Benigna

Oplæg B: Digitale forpligtelser: In- og eksklusionsprocesser i den digitaliserede velfærdsstat

/Marie Meilvang, lektor, Ph.D fra UCL.

På baggrund af feltarbejde og deltagerobservation i to danske civilsamfundsorganisationer beskriver jeg i oplægget, hvordan nogle af samfundets mest udsatte grupper møder den digitaliserede offentlige sektor.

Vores analyser viser, hvordan digitale forpligtigelser former borgernes handlemuligheder og kortlægger de udfordringer og konsekvenser, der følger af den stigende digitalisering.

Jeg viser, hvordan borgerne håndterer forpligtelsen meget forskelligt, fra at tage forpligtelsen på sig og ønske at mestre teknologien til helt at afvise forpligtelsen gennem forskellige former for kritik af velfærdsstaten og digitaliseringens rammer og regler.

Jeg argumenterer for, at digitaliseringen af velfærdsstaten helt grundlæggende omformer det, vi traditionelt opfatter som samfundets forpligtelser overfor den enkelte.

Marie Meilvang
Marie Meilvang

Oplæg C: Overgangen til Digitalt Jobcenter – muligheder og udfordringer for unge ledige og deres sagsbehandlere

/Lene Nedergaard, lektor, Hamiyet Kaya, lektor og Pernille Johansen, lektor. Alle fra Københavns Professionshøjskole.

Hvordan påvirker det sagsbehandlere og borgere, når danske jobcentre i stigende grad digitaliseres?
På institut for socialrådgiveruddannelse (KP) har vi undersøgt implementeringen af ’Det Digitale Jobcenter’ i en Sjællandsk Kommune.

Vi har undersøgt udrulningen og ibrugtagningen – herunder talt med både ledelse, sagsbehandlere samt en gruppe af de unge, der er blevet præsenteret for en digital platform i forbindelse med deres ledighedsperiode.

Projektets fokus har særligt været på, hvordan det nye digitale redskab konkret indgår i sagsbehandlingen, hvordan det påvirker det socialfaglige arbejde, og hvilke etiske og juridiske dilemmaer det potentielt kan medføre.

Desuden har borgerperspektivet tilført viden om, hvordan de unge oplever potentialer, muligheder og barrierer i mødet med den nye teknolog.

Lene Nedergård
Lene Nedergård
Hamiyet Kaya
Hamiyet Kaya
Pernille Johansen
Pernille Johansen

Oplæg D: Overvågningsomsorg – teknologiske omsorgsarrangementer i sydkoreansk ældrepleje

/Kristina Grünenberg, docent og Line Hillersdal, docent med særlig fokus på fremtidens ældrepleje. Begge fra Københavns Professionshøjskole

Oplægget stiller skarpt på det komplekse forhold mellem omsorg og overvågning og viser, hvordan disse dimensioner ofte er uløseligt forbundne i de teknologiske løsninger, der introduceres i ældreplejen og diskuterer hvordan de spiller sammen med fraværet af familiær omsorg, kommunale tilbud og lokale fællesskaber.

Kristina Grünenberg
Kristina Grünenberg
Line Hillersdal
Line Hillersdal

Oplæg A: Teknosofikum for teknologiforståelse – med sygeplejerskeuddannelsen som case

/Astrid Bay, lektor og Ulla Gars, lektor. Begge fra Sygeplejerskeuddannelsen Københavns Professionshøjskole

Teknosofikum – hvad er det? I oplægget vil vi sætte fokus på udviklingen af et teknosofikum for teknologiforståelse, og hvordan vi arbejder med begrebet teknologiforståelse i sygeplejerskeuddannelsen?

Formålet med teknosofikum for teknologiforståelse er at de studerende skal opnå digital myndighed. Dette gøres ved at få skabt et fælles sprog til at forstå, tænke og tale om teknologier i klinisk praksis.

Her er vi inspireret af TEKU – modellen, der er en empirisk udviklet teori om, hvad teknologiforståelse er, og som samtidig kan anvendes som et analyseredskab.

Modellen skaber rummet til at kunne etablere en fælles viden om, hvordan vi i sygeplejeprofessionen skal forholde os aktivt reflekterende til anvendelsen af teknologier.

Astrid Bay
Astrid Bay
Ulla Gars
Ulla Gars

Oplæg B: Telemonitorering – potentiale eller begrænsning?

/Gitte Andsager Smorawski, Ph.D. studerende, UC SYD.

Et kvalitativt studie af patienters og sundhedsprofessionelles perspektiver på telemonitorering og sundhedskompetencer.

Oplægget stiller skarpt på, hvordan telemonitorering forventes at imødekomme individuelle behov og ressourcer til patienter med KOL – og hvorvidt den danske TeleKOL-løsning understøtter eller udfordrer lige adgang til sundhed.

Gitte Smorawski
Gitte Smorawski

Oplæg C: Min kollega er en telefonrobot

/Anna de Boer, udviklingskonsulent fra Egedal Kommune

Fokus: Hvordan arbejder vi med at give borgerne den bedst mulige oplevelse i kontakten til Egedal kommune, selv om det første man møder i telefonen, er en robot?

  • Hvad gør vi, når vi laver den tekniske opsætning?
  • Hvad gør vi, når vi møder borgerne i telefonen?
  • Hvad gør vi når robotten opfører sig underligt?
Anna de Boer
Anna de Boer

Oplæg D: Sprogmodeller i administrationsfagligt arbejde

/Jonathan Hermansen, lektor, Ph.D og Rasmus Bergmann, lektor, Ph.D. Begge fra Københavns Professionshøjskole

Oplægget formidler resultater fra det igangværende forsknings- og udviklingsprojekt ’Udvikling af administrationsfaglige kompetencer i anvendelsen af kunstig intelligens’ finansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Du kan blandt andet høre om, hvordan administrationsfaglige medarbejdere anvender sprogmodeller i arbejdet, hvilke udfordringer de møder, hvilke dilemmaer det afføder, og hvilke kompetencer det kræver.

Rasmus Bergman
Rasmus Bergman
Jonathan Hermansen
Jonathan Hermansen

Kontaktperson

Helle Pehrson

Konsulent

+45 51 38 04 55