Gå til indhold

Webinar: Should I stay or go? Lederen som vært

Hvad kan lederen gøre for at give lærerne lyst til at blive og aktivt vælger skolen til?

Praktisk information

Dato

Mandag d. 28. oktober 2024
Kl. 14.00 - 15.00

Sted

Pris

Gratis

Bemærk

Webinaret bliver optaget og sendes til alle tilmeldte efterfølgende

Tilmeld

Ledere kan ikke vente på, at der bliver uddannet nok lærere til folkeskolen eller vente på, at en stor del af de lærere, der har forladt folkeskolen, vender tilbage.

I stedet presser et andet spørgsmål sig på: Hvad gør lederne, imens de venter? Hvilke muligheder har de for at skabe attraktive arbejdspladser, der gør, at lærerne har lyst til at blive?

Dette webinar inviterer deltagerne ind i de muligheder, ledere i folkeskolen og tilsvarende institutioner har for at forebygge, at lærere og andre fagprofessionelle forlader arbejdspladsen.

Med ny viden i hånden fra forskning og praksiserfaringer inviterer lektor og forsker, Kristian Gylling Olesen, og chefkonsulent og skoleleder, Ole Thestrup Schmidt, ind i de overvejelser og bevæggrunde, lærere gør sig om, hvorvidt de skal blive eller gå fra folkeskolen, og hvilke former for ledelse der gør, at de aktivt vælger deres skole som arbejdsplads til.

De konkrete overvejelser og former for ledelse er:

  • Læreres overvejelser om magtesløshed og flugt – hvor ledelse bliver til et akutberedskab.
  • Læreres overvejelser om effektivisering, manglende luft og udmattelse – hvor ledelse bliver til organisering af ressourcer, skemaer og opgaver.
  • Læreres livsovervejelser og faglige fristelser samt personlige og professionelle fremtidsperspektiver – hvor ledelse bliver til arbejdslivsvejledning.

På tværs af disse overvejelser løber temaer om det kollegiale fællesskab og trygheden om fremtiden som grunde til at blive og aktivt vælge skolen til, og ledelse som former for værtskab. Et godt værtskab indebærer bl.a. at lede ud fra de juridiske regler og forvaltningsnormer, der gælder på arbejdspladsen og sørge for et godt kollegialt fællesskab med plads til forskellighed.

På webinaret vil vi sammen undersøge, hvordan lederne kan skabe et ledelsesrum, der gør det muligt at skabe en attraktiv arbejdsplads, som lærerne gerne vil blive på. Spørgsmålet er nemlig ofte ikke, om en skole har de rette medarbejdere, men om lederen har mulighed for at lede lærerne, så de ikke forlader skolen.

Vi vil især lægge vægt på at udfolde og uddybe lederens værtsrolle: Hvad vil det sige at være en god vært?

Program

  • Velkommen og introduktion.
  • Oplæg om lærernes overvejelser om at blive eller gå og de ledelsesformer, der gør at lærerne gerne vil blive på en skole v. Kristian Gylling Olesen.
  • Kristian Gylling Olesen interviewer Ole Thestrup Schmidt om arbejdet med at etablere et ledelsesrum i en travl hverdag.
  • Spørgsmål og kommentarer fra deltagerne.
  • Afrunding og opsamling

Oplægsholdere

Kristian Gylling Olesen, lektor, ph.d.

Forsker i ledelse af fagprofessionelle i et arbejdsmiljø- og fastholdelsesperspektiv.

Ole Thestrup Schmidt, chefkonsulent og skoleleder

Forvaltningsretligt speciale indenfor skoleområdet med ledelse, undervisning og konsulentarbejde.

Målgruppe

Skoleledere og andre institutionsledere fx dagsinstitutionsledere og ledere på specialskoler. Afdelingschefer i forvaltninger, skolekonsulenter og lignende.

Kontaktpersoner

Faglige spørgsmål

Kristian Gylling Olesen

Lektor

+45 51 63 27 79

Ole Thestrup Schmidt

Chefkonsulent

+45 51 63 26 07

Praktisk om tilmelding

Kursus