Online temadag om udredningsværktøjet og overgangen fra ung til voksen på handicapområdet
Online temadagen afholdes af Social- og Boligstyrelsen i et samarbejde med Københavns Professionshøjskole og VIA University College.
Praktisk information
Dato
Onsdag d. 18. juni 2025Kl. 09.00 - 12.00
Sted
Tilmeldingsfrist
Tilmeldingsfristen er overskredet
Pris
Gratis
Målgruppe
Temadagen henvender sig særligt til rådgivere, som arbejder i myndighed på børnehandicapområdet og deres samarbejdspartnere
Overgangen fra ung til voksen kan være en særlig udfordrende tid for unge med handicap. Når de fylder 18 år og bliver myndige, ændrer mulighederne for støtte sig, og det kan skabe usikkerhed. Det er vigtigt, at de unge føler sig trygge og støttede i denne periode.
Nogle unge kan selv deltage aktivt og udtrykke deres ønsker og drømme, mens andre har brug for mere hjælp. Det er afgørende, at kommunen tilbyder den nødvendige støtte og vejledning, så de unge kan tage ansvar for deres eget liv og træffe beslutninger om fremtiden.
For mange unge er det en ny oplevelse at skulle være i kontakt med kommunen og tage beslutninger, som tidligere blev håndteret af forældrene. Det er derfor vigtigt, at de unge får mulighed for at blive hørt og inddraget i beslutningsprocesserne.
På temadagen vil du få inspiration til, hvordan de unge og deres forældre kan støttes og inddrages, samt hvordan udredningsværktøjet kan hjælpe med at gøre overgangen lettere
Program
Vi har inviteret følgende oplægsholdere:
Oplæg: Juridiske perspektiver i overgangen fra ung til voksen
v. Pernille Bischoff, jurist og lektor på Københavns Professionshøjskole, Institut for socialrådgiveruddannelsen.
Overgangen fra ung til voksen kan både være udfordrende og åbne op for nye muligheder. I denne proces er det afgørende, at de professionelle har kendskab til de juridiske regler for at sikre en tryg og forudsigelig overgang.
Dette oplæg vil belyse de juridiske aspekter, der spiller en central rolle i at sikre en smidig overgang fra ung til voksen.
Vi vil fokusere på kommunens ansvar, inddragelsen af den unge og deres forældre, samt den nødvendige koordinering med andre sektorer som uddannelse, sundhed og beskæftigelse.
Oplæg: ’Sammen mod voksenlivet’ – overgang fra anbringelse til botilbud for unge med autisme eller udviklingshandicap
v. Cecilie K. Moesby-Jensen, docent på Professionshøjskolen Absalon, Center for socialt arbejde og Inge Storgaard Bonfils, docent på Københavns Professionshøjskole, Institut for Socialrådgiveruddannelsen.
I dette oplæg sættes der fokus på, hvordan unge med udviklingshandicap eller autisme samt deres forældre oplever overgangen fra anbringelsessteder – såsom døgninstitutioner eller socialpædagogiske opholdssteder – til botilbud.
Forskningen viser, at denne overgang udgør en særlig kritisk periode, hvor de unge overgår fra én støtte til en anden, hvilket fx kan indebære ny sagsbehandler, socialfaglig udredning, visitation og afgørelse om botilbud og bostøtte.
Oplægget præsenterer ny viden, der kvalificerer den professionelle praksis ud fra de unges og forældrenes egne erfaringer med, hvad der er afgørende for en god overgang.
Der sættes særligt fokus på, hvordan de unges stemme kan inddrages, og hvilke behov forældrene oplever i denne proces. Oplægget bygger på det igangværende forskningsprojekt: “Sammen mod voksenlivet – Støtte og inddragelse af anbragte unge med autisme og udviklingshæmning og deres forældre i overgangen fra ung til voksen.”
Oplæg: Brug af udredningsværktøjet til forberedelse af overgangen fra børneområdet til voksenområdet.
v. Katrin Leicht Schnohr, Lektor på Københavns Professionshøjskole, videreuddannelsen
En systematisk udredning i forbindelse med overgangen fra barn til voksen kan bidrage til en afklaring af støttebehov i voksentilværelsen. I den forbindelse er det nødvendigt at få afklaret den unges samlede livssituation.
Udredningsværktøjet støtter en systematisk og helhedsorienteret sagsbehandling. I oplægget vil særligt blive lagt vægt på hvordan udredningsværktøjet kan anvendes som dialogværktøj og fælles referenceramme ved overdragelsesmøder og i samtaler med den unge og forældrene